Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. Илияна Йотова: Обществото ни е на кръстопът, имаме нужда от правителство

Политика

Илияна Йотова: Обществото ни е на кръстопът, имаме нужда от правителство

Илияна Йотова: Обществото ни е на кръстопът, имаме нужда от правителство - Tribune.bg
Снимка:

Уморихме се от „сглобки“, пазарлъци, договорки, добави вицепрезидентът

Ситуацията в страната е изключително нестабилна. Има голям опасност от сериозна политическа криза, която да направи така, че да не можем да се справим с Плана за възстановяване и устойчивост, с оперативните програми, нито с важни решения, които стоят пред страната ни, коментира вицепрезидентът Илияна Йотова.

„Надявам се в понеделник, излъченият за министър-председател от най-голямата парламентарна група да дойде с определен вече багаж и то чрез преговори с останалите партии за съставяне на стабилно правителство“, обясни Йотова пред БТА.

Според вицепрезидента е много трудно да има правителство на малцинството.

„При всяка по-деликатна ситуация започва да се събират гласове и да се правят много тежки компромиси. Най-голямата политическа сила така ще е в зависимост. Помните при правителството на Орешарски всяка сутрин се броеше кворума, правеха се пазарлъци. България трябва да излъчва други послания. България в момента има нужда да излъчва послания на стабилна страна в тази част на Европа, която и без това има достатъчно много проблеми, и на сериозен партньор - както в рамките на Европейския съюз, така и в НАТО. Затова трябва да отидем с много силна позиция на следващата среща на върха“, обясни вицепрезидентът.

По думите ѝ, невъзможността да се изработят предварителни позиции за срещата показва корените на политическата криза.

„Политическата криза има измерение в общините и най-вече върху българските граждани, защото кметовете, колкото и да са амбициозни, такова е законодателното устройство на държавата, че в един момент опират до националните власти – по отношение на отпускането на европейските средства, националните планове, цени, обществени поръчки“, отбеляза тя.

Йотова допълни, че в момента обществото ни е на кръстопът. „Всички трябва да осъзнаем, че България е нашата държава и усилието трябва да бъде общо. Много се надявам следващият кабинет да дойде с управленска програма. Уморихме се от „сглобки“, пазарлъци, договорки. Нека тези, които искат и имат намерение да управляват, да представят пред българските граждани кои са петте приоритета, които ще развива България, за да задържим младите хора“, каза Йотова.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати